15 Eylül 2011 Perşembe

kampuste periyodizasyon

aklıma gece yarısı gelen düşünce beni rahat bırakmadı ve sabaha karşı 4 sularında kalkıp hesap kitap yaptım. sanırım 8-9 ay onceki arayışlarımın cevabını gece ansızın buldum diyebilirim. hatta oturup bununla ilgili eski deneyimlerimide göz öününe alarak bir hareket planı yaptım.
gidilecek yol belli gibi. tabi burada kişisel etmenler ve genetik yatkınlıkta söz konusu. intermuskuler, interfibriler,intrafibriler koordinasyona yönelik 3 temel kampus çalışması yaplabilr. beraberde yapılabilecegi gibi ayrı ayrıda çalışılabilir.

intermuskuler deyince pektoralis major, biceps, latıssımus dorsi ve periskapuler kas gruplarının birbirleri ile uyumlu çalışması ve maksimal etkinlikle kullanılması anlamına geliyor. tek kol barfiks veya 1-5 de iken 5deki cıtadan kendimizi yukarıya çekme buna ornek. çeşitli şekillerde geliştirilebilir a)barfiks yontemleri ki çeşitlendirilebilir b) hareketi alt komponentlerine ayırıp bunları çalışma

interfibriler deyince temel olarak kuvvet akla gelmeli. fleksör kas liflerinin beraberce çalışarak daha fazla kuvvet uretebilmesi. bunun çalışması statik asılma. bir aralar ugur kankamla agır bolder kamplarımızda yapmış oldukça faydasıını gormuş idik. bana 9+ 10 - nin yolunu açmış, yıllarca yarışmalarda agır iş yaşamıma ragmen dereceler getirmişti.

intrafibriler koordinasyon ise tek bir kas lifi içindeki subgrupların (aktin-miyozin gruplarının) beraberce çalışmasını tetikliyor. bu aynı anda aynı yöne yapılan hareketlerin beraberce büyük işler yapabilmesi ile aynı olay. boğaz içi köprusunden aynı anda geçen binlerce kişinin köprüde sarsıntı yaratması gibi. kontakt time, temas zamanı çalışmaları buna ornek. dead point hakeza. pylometriktede kısmen tetiklenen bir çalışma. ciddi güç rezervleri ortaya çıkartabilir. bolderda veya ust düzey rotalarda ortaya çıkan inanılmaz güç hamleleri de buna ornek. kampus board da izole olarak bunları çalışamayız. mutlaka bir miktar diger çalışmalarda işin içine girecektir ancak agırlıklı olarak çalışmak mümkün.

gelelim bugune
parçalı intermuskuler çalışmadan sonra ince cıtalarda 1-4, 1-2-5, 1-3-5, sag sol seriler sonrasında çift el 1-3-2-4-3 çalışması.
periyodizasyon programıma göre şimdilik izdırap hırkamı bir kenara bıraktım. ama sırası gelecek...

Hiç yorum yok: