4 Şubat 2013 Pazartesi

4 şubat kuvvette devamlılık

evet başlıklar hep aynı. çoğu zaman içerikte. ancak antreman gunlugu tutmanın handikapları bunlar. ara sıra yapabildigimiz yeni tutuşlar ve agırlıklar dısında hep birbirine benzer. bu gunlerde ki yaklaşık mart başına kadar devam edecek 5 haftalık bir dönem iki birim kuvvette devamlılık ve güç seviyemizi kaybetmemek için bir birim güç çalışması yapmaya gayret ediyoruz.  devamlılık antremanları sıkıcı . hem yaratıcı hamlelerden uzak hemde monoton. bir noktaya kadar tırmanıyorsunuz 20. 30. veya 40. dakikadaki tukeniş anına kadar kendinizi zorlayıp o anda ne kadar kararlı iseniz ne kadar  dayanabilirseniz o kadar fayda görüyorsunuz.  yani sıkıcı.  fakat gereklide. yoksa sizi etkileyen laktik asit düzeylerinde bile net hamle yapabilmeniz, yorulmanıza ragmen bir ileriye gidebilmeniz azalır. bu hem kapasite geregi hemde kesin bir inanç ve motivasyon geregi böyle. o yorgunluga acıya ve kafa bulanıklıgına bir şekilde adapte olmanız gerkiyor. aslında buna alışınca o acı anları kiişisel bir bağımlılıkda yaratabiliyor ve acı antremanları bir anda zevkli hale geliyor. dört gözle bekler oluyorsunuz.

devamlılık antremanlarında uygulanan şiddette göre sonuçlar -yorgunluk- o yorgunluktaki hamle yapabilme kapasitesi-rotadan inince yeniden girip devam etme kapasitesi oldukça değişiklik göstermekte.  pump denilen acılı sancılı halde bile  acılar değişiklik gösterebiliyor . yalnızca ve tamamen yukleme şiddetinin sizin hangi enerji sisteminizi tükettigi ile alakalı. kolay rotalarda 50-80-100 hamle ile gelen tükenme ile daha zor rotalarda 15-20 hamle ile gelen tukenme tamamen farklı ve  ikisinin oluşturdugu tükenmeler, tamalanma (recovery) fazları da oldukça farklı. sadece kendinizi dinleyerek hangi seviyede yukleme yaptıgınızı hissedebilirsiniz. tabi uzunca bir sureden sonra gelişen ileri bir sporcu hissi.

ilk önce verdigim örnekte ön kolunuzda yanma olusurken ve bu görece daha  yavaş gelişirken yükleme şiddeti(rota zorlugu) tırmanılan eğimin artması ile ön kolda oluşan his ani gelişen, dayanması ve devamlılıgı oldukça zor olan bir acıya dönebiliyor. Acı hissi ön kolun derinlerinden başlıyor.  rotada bir iki sallamaya bile izin vermiyecek ölçüde ve digerine göre daha hızlı bir şekilde  sizi tüketiyor.

bugunun antremanında yaklaşık 60 saniye süren 10 hamle lik seriler ile antreman yaptık. ilk 5 set dinlenme 3 dakika alırken sonrasında bu süre yetmemeye başladı ve 4 dakikaya uzattık. ben 8. seti zar zor cıkarmama ragmen 9. sete giremedim bile. çünkü bu şiddette çalışırken bir noktadan sonra kesinlikle  toparlanamıyorsunuz...

Hiç yorum yok: