5 Nisan 2012 Perşembe

Bir üst dereceye doğru...

Şimdi bu başlığı bizim Dksk'lılar görse hemen hırs muhabbeti başlar, vay efendim şöyle de böyle de. Hatta Dksk'ya gitmeye gerek yok, camiamızdaki pek çok insan antrenman yapmama kılıfı olarak "hırs"ı gösteriyor, kendilerinin hırs için değil zevk için tırmandığını söyleyip düzgün antrenmanla kendini geliştirmeye çalışan bizleri de küçük görüyorlar.

Şu linkteki yazıya bırakılan yorum buna güzel bir örnek: http://besttrainingclub.com/2011/09/degisikligin-onemi/

Yani şimdi biz hırs içinde ego içinde kavrulan küçük yaratıklarız, bu abi de tırmanışta nirvanaya ermiş dereceleri filan bırakmış...

Ulan tabi ki derecelere bağlı kalmak yanlış, aslolan tırmanıştan alınan zevk. Ama her spor ileriye doğru gider, her sporcu kendini geliştirmekten mutlu olur. Zor şeylerin üstesinden gelmek değil midir bizi asıl tatmin eden? Ben de kendime göre zor dereceleri hedeflemekten zevk alıyorum sen ne karışıyorsun arkadaş? Bak aylar önce sinirimi bozdu adam, hırsımı buradan çıkarıyorum.

Neyse ya, mevzu o değil kankalar, tırmanış seviyemizi nasıl planlı olarak arttırırız onu anlatacam. Kaynağımız Self Coached Climber isimli güzide kitap. Kitap hakkında Dave Macleod'un yazdığı incelemeyi şuradan okuyabilirsiniz: http://www.onlineclimbingcoach.blogspot.com/2007/04/self-coached-climber-review.html

Biz genelde plan program sevmeyen bir milletiz, başarı hemen olsun isteriz; olmayınca da suçu başkasına atarız ama uzun vadeli düşünmeyiz pek. O  yüzden proje rotalarımız da dağınık olur, önüne ne gelirse. Bu kitabı yazan abiler diyor ki dereceni sistematik olarak arttırır, bir plana göre hareket edersen hem istediğin derecelere daha kısa zamanda ulaşırsın hem de tırmanış seviyeni, teknik taktik bilgini olgunlaştırarak ilerlemiş olursun.

Nasıl oluyor; şöyle: önce son 12 ay içerisinde çıktığımız rotaları derecesine göre listeliyoruz. Yukarıdan aşağıya doğru piramidimsi bir yapı olması lazım. eğer piramidin tabanı çok genişse, alt derecelerde fazla oyalanmışsın potansiyelini kullanmamışsın demek. Ama genelde olan zayıf, kolonetimsi bir piramit. Planlayacağımız iş bu çelimsiz piramiti dolgunlaştırmak. 4 basamaklı bir piramit için mesela çıktıklarımız şöyle:

    8-
   7+
7  7  7
7- 7-7-

yani en üst derece 8-, bir tane 7+, 3 tane 7, 3 tane 7-. Kitaba göre bu piramit şöyle olmalıydı:

               8-
           7+ 7+
       7   7   7  7  
7- 7-7- 7- 7- 7- 7- 7-

İtalik olanlar çıkmamız gereken rotalar. Taban 8 adet rota olduğunda bir üst basamağın tamamlanması gerekiyor. Bu örnek piramide göre eksikler tamamlandıktan sonra artık tırmanıcı bir üst dereceye yani 8 dereceye hazır. Yeni piramit şöyle olmalı (boltlar mevcut, italikler çıkılması gereken rotalar)

               8
           8- 8-
       7 + 7+ 7+ 7+  
 7  7  7  7  7  7  7  7

Tırmanıcının yeni tabanı 7 derece, tavanı ise 8. Dikkat edilecek şey, rotaların son 12 ay için geçerli olması, bu da bizi ataletten uzak tutacaktır. Ve bir basamak tamamlanmadan üst basmağa geçilmemesi. Tabanı belirlerken illa piramiti baz almaya gerek yok, eksik olsa bile eğer 1-2 denemede çıkabiliyorsanız bir üst derecelerden başlatmak lazım, keza kendi piramidimde bu sorun var:

Benim kendi piramidim şu an şöyle:

       9-  9-
   8+  8+  8+
 8   8   8    8

Yapmam gereken tabanı 8+ ya (hatta 8+/9- bile olabilir) alıp ona göre piramidi doldurmak:

                  9+
                9   9
          9-   9-  9 -  9-

8+  8+  8+ 8+ 8+ 8+ 8+ 8+


Tabi kağıta üzerinde iyi güzel de şöyle bir eksiklik var bu sistemde, o da zaman ve mekan faktörü. Adamların elinin altında tonlarca rota olan bölgeler var, ben nereden bulacam bu rotaları? Zaten weekend warriorlukla ekmek yiyen adamım vaktim yok... Yani bir başka yaklaşım da halihazırda belli bir seviyede olduğumzu varsayarsak, zaten kısıtlı olan zamanda tamamen proje yapıp piramide direk tepeden inmek olabilir. Onu da bilemiyorum, sınıf içerisinde tartışıp değerlendirelim...


 


1 yorum:

dr elektro dedi ki...

eline saglık be kanka. guzel bir noktaya değindin. peki şuna ne dersin
8c 10+ 11 -
8b+ 8b+ 10+
8b 8b 8b 8b 10

veya suna
5.12d 9
5.12c 5.12c 9-
512 b 5.12 b 5.12 b 5.12 b
5.12 a a a a a a a a a a a a 8+

aslında şunu kastediyorum. geyve kolay ballı kayalar derece olarak daha sert bir bolge. bu ayarlamaları anasıl yapacagız. ballının 8 derecesi bugun pek çok yerin 9- ne eşit olabilir. kıyaslamaları aynı bölge içinde yaparsak dah atutarlı olabilir. birde ara sıra dereceleri dikine zorlamakta pek bir sakıncada yok inancındayım.