1 Mart 2015 Pazar

Zorbey Aktuyun

     Bilmem ki ilk ne zamandı. Hangi yarışma? Yarışmaların herbirinin başlı başına olay olduğu yıllardaydı. Ama yanılmıyorsam lisedeydi Zorbey. Tırmanış sporu onun için o tarihtede önemliydi şimdi de önemli. Kendi kendini var eden sporcular katagorisin de benim için. Açtığı onca rota, bütünleştirdiği onca hat, yapılan önemli tekrarlardan sonra bu sporun emekçileri arasındadır Zorbey Aktuyun. Kayada dökülen onca ter,kan ile yolunu şekillendiriyor. Şimdi de çok büyük etkileri olabilecek talihsiz ve sık tekrarlanan bir ip inişi kazasından sonra emeklerine bir yenisini de ekledi. Düşmeler sonrası terminatöre dönen tırmanıcı silsilesinde.( Doğan Paluttan sonra) . Gerçi Doğanın zamanında tıp sadece fiksasyon çivilerini biliyordu ve onu çivilediler.  Şimdilerde Zorbeyde bolt kullandılar. Dağcılığımızın geçirdiği evrimin çarpıcı bir örneği :)
     Zorbey şu an kırık kemiklerle iyileşmeyi bekliyor. Bekliyecek. Sabırla. Ve eminim bambaşka bir perspektifle sanatını gerçekleştirmeye devam edecek.
   Bir kuşun uçuşu sanattır bana göre. Bir aslanın avlanışı. ağaçların duraganlıkları. İşini iyi yapan kişilerin işleri. Sanırım bir başka boyutu daha ekliyerek ve kayalardan geçici bir süre de olsa ayrı kalmanın kendisine katacağı olgunlukla yoluna devam edecek Zorbey. Şimdi sabırla iyileşme zamanı.

     Kimi rotalar vardır mecburi engramlara sokar sizi. İllaki o hamleyi yapacaksınız. Yıllar sonra bile girseniz aynı şekle bürünmek zorunda kalırsınız. Old school denebilir mi? sanırım evet.
    Ballıkayalar gibi zor tırmanış bölgelerinde bilhassa böyledir. Nadiren farklı sekanslar bulunur olay olur. Yukarıdaki foto benim çok beğendiğim bir tanesi. One way ticket gibi. Mecburi. Shaolin 8b. 10 eder. Ben tam bilemiyorum bu fransız derecelerini. Çıkanların yalancısıyım. :). Bu rota da yenilikçi bir bakış açısı ile eski usul sert derecesi ile sanatla harmanlanmış rotalardan .....
  
  ".En çekici tarafı ise korkunç tutamakları ,hamle serisi, zayıf ayakları ve rota için kendimden vermem gereken ,sonrasında bana ders olarak dönecek fedakarlıklar ..."

     Sanırım her girenin bedel ödeyeceği, yada ödediği bedellerin kendisine döndüğü rotalardan bir tanesi Shaolin. Ve herkesin aynı pozu vereceği rotalardan bir tanesi. 
     Zorbey e yaşadıklarının da farklı anlamlar ve farklı derinlikler kazandıracak fedakarlıklar olduğunu , zenginleşerek, katmanlanarak kendisine bunların geri döneceğini hatırlatmak isterim. Arkadaşıma acil şifalar dilerim. 



Hiç yorum yok: