öncelikle tüm rock n roll severlerin ve yurttaşların zafer bayramını kutlayalım. gun gelecek bu gunleri arayacagız ....
neyse işimiz politika değil. antremanlarımızıı planladık. zaten neyın ne oldugunu bilen yok. herşey hipotez herşey teorisi . raflar antreman teorileri ile dolu. bu kitaplar seyircinin bol oldugu , taraftarın ve sponsorların oldugu populer branlar ile ilgili çogunlukla. atletizim, futbol, basketbol, yüzme vsvs. ben bunların hepsine saygı duymakla beraber kimi açıdan spor tırmanış teorisinin eşsiz olduguna inanıyorum. yıllardır yaptıgım gözlem ve denemelerin sonucu bu.
periyodizasyon asıl olarak antremanların şeklini ve yuklenmesini ( : şiddetti , süresi ve dinlenme surelerini değiştirerek bir ana döngü içinde mümkün olan en cok gelişmeyi saglamayı amaçlar.) ilk olarrak rus atletler tarafındna kullanılmıştır. ancak teori olarak adlandırılması batıda olur. tırmanışta periyodiasyon (bence gayet iyi blinip uygulanan ancak) tam olarak acıklanmayan ve kitlelerce bilinmeyen bir antite oluşturur.
8a ve planetmountain gibi siteleri uzun soluklu incelersek genellikle kiş aylarında tımanıcıların boldere yogunlaştıgını bahar ve yaz başı gibi spor rota başarılarını sergilediklerini görebilirsiniz. buna dikkat etmemişseniz onların belli bir programı kullandıklarınıda fark edemezsiniz. 1980 lere gittigimizde bu yılların son döneminde güllich ve arkadaşlarının bugun için bile pek bilinmeyen kampus calışmalarını kayıtladıklarını görebilriiz. bir başka deyişle şu an için spor tırmanışta en az 30 yıl gerideyiz. çok çalışırsak 30 35 yııl sonra dunya şampiyonumuz olur. buda iki üç dönem antreör demek. vay vay vaaay...
hafta sonu spor tırmanış şampıyonasına yetkililerin ve sporcuların gösterdigi ilgiye bakacak olursak bu sureyi 50 yıla cıkarsak da olur......
Konuya dönecek olursam antremanımızı değişik dönemlerde değişik yuklenme ve dinlenmeler olusturacak şekilde düzenledik. 3 e 1 interval ile ilk önce 10 saniyelik dinlenmeler sonra 20 ve 30 saniyelik dinlenmeler ile konuya girizgah yapacagız.
ilk iki hafta 30 saniye tırmanış ( ortalama 7hamle) ve 10 saniye dinlenme ile 8 set ve bunun gibi 3 birim ile başladık. hamle şiddeti orta. giderek hamle sayısını arttırarak sonuçta 60 hamle 6 dakika performansına ulaşmaya çalışacagız.
bugunki ilk set on kollarımızda derin bir acı bıraktı. ikinci set görece rahattık, son set ise yorgunlukla tamamlanamayan serilerden oluştu. Her bir set sonrası oksijen açıgımız oluştu ve bir muddet kalp atışımız istirahatın uzerinde idi. Setlerin bitimini takiben hepimizin vucudunu ter basması ortak bir faktör idi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder